Blijf in de focus-zone

Blijf in de focus-zone

329 woorden

Onze huidige moderne kantooromgeving is ingericht op afleiding. De tools (e-mail, chat, helpdesks, etc) die we dagelijks gebruiken leiden niet tot het verzetten van meer werk.

← terug

Onderbrekingen zijn de vijand van werken. Ze zijn de vijand van productiviteit, de vijand van creativiteit, ze zijn de vijand van alles.

-Jason Friend - Basecamp

Deze quote kwam ik tegen online en ik denk dat dit voor meerdere vakgebieden geldt:

Als je een softwareontwikkelaar bent en je werk is om code te schrijven, ben je op je productiefst als je lange, ononderbroken minuten hebt. Elke onverwachte visuele of auditieve onderbreking is een aanleiding om je gedachten, context en moeilijk te herstellen momentum compleet te verliezen.

- Rands - Rands in Repose

Hier, pak aan!

Iedereen heeft uiteraard andere behoeften maar hier zijn een zes-tal tips om je op weg te helpen.

6 tips voor productiviteit

1. Stuur geen e-mails in de ochtend
Bewaar je ochtend voor moeilijke en creatieve taken, als je nog het meest fris bent. Bewaar je e-mails voor na de lunch.

2. Scheid werk en persoonlijke e-mail
Zorg ervoor dat je klanten je werk e-mail adres gebruiken.

3. Controleer 1 of 2 keer per dag je e-mail
E-mail is een takenlijst waar iedereen op kan schrijven. Deze taken kunnen wachten tot een moment waarop het jou uit komt.

4. Verzamel kleine taken
Verzamel al je kleine taken in een aparte lijst en verwerk ze in 1 reeks achter elkaar. Doe dit nadat je de grote moeilijke taken hebt afgerond voor de dag.

5. Plan een kliekjes-dag
Alle kleine taken plan je op 1 dag van de week. Hierdoor kan je de focus houden op grote taken. Communiceer hier duidelijk over richting je klanten, zodat ze weten wat ze te wachten staat.

Even een telefoontje plegen

6. Laat je telefoon met rust
Laat, zo ver dat mogelijk is, je klanten je e-mailen. Als je moet telefoneren probeer dit te plannen tijdens specifieke uren.

Hopelijk helpen deze tips je op weg om langer in de focus-zone te blijven!

Rutger Laurman
~ webontwikkelaar en adviseur

Freelance front-end webontwikkelaar met voorliefde voor gebruiksvriendelijkheid en interfaceontwerp. Samen met freelancers en internet bureau's uit regio Utrecht maak ik al meer dan 15 jaar websites en webapplicaties.