Ik wil een mobiele app

Ik wil een mobiele app

1210 woorden

Waarom een mobiele app niet altijd de beste oplossing is.

← terug

Update

Luke Wroblewski geeft de volgende statistieken in zijn artikel van 7 januari 2016.

Mobiele app gebruik:

 • 200 minuten per maand
 • 3,3 miljoen bezoekers per maand

Mobiele website gebruik:

 • 10 minuten per maand
 • 8,9 miljoen bezoekers per maand

Een mobiele website is perfect om een grote doelgroep te bereiken.


Steeds meer mobieltjes

Mobiele apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks internet gebruik. Er is een enorme groei gaande, en het einde is nog niet in zicht.

 • We spenderen 2 uur per dag aan onze telefoon; Bron
 • We kijken om de 6 minuten op onze telefoon, tot 150 keer per dag; Bron
 • Er zijn meer mobiele dan niet-mobiele gebruikers; Bron

Logisch dat de mobiele markt een directe doelgroep is geworden voor veel bedrijven. De informatie die je via traditionele kanalen kan verkrijgen, moet op een mobiel apparaat beschikbaar zijn.

Dus je wilt een mobiele app, want dat is hot!

Voordelen van mobiele app

Beschikbaar zonder internet
Alle informatie van een app die geïnstalleerd is op het apparaat is beschikbaar zonder internet verbinding.

Sneller dan een mobiele site
De schermen van een mobiele app komen sneller in beeld, want de app hoeft (meestal) geen informatie op te halen van internet.

Nadelen van mobiele app

Verschillende platforms
Op dit moment zijn er 4 grote spelers op de mobiele markt:

 • Apple met iOS
 • Google met Android
 • Microsoft met Windows Phone
 • RIM met BlackBerry

Elk bedrijf heeft haar eigen software ontwikkel omgeving gemaakt, de zogenaamde SDK. Als er een mobiele app moet worden ontwikkeld waarbij je een zo groot mogelijke doelgroep wilt bereiken, moet je voor deze 4 platformen een verschillende versie maken. (Of een framework gebruiken zoals PhoneGap).

Dat betekent ’4x de ontwikkelkosten’

Onderhoud en updates
Elk bedrijf heeft haar eigen update methode. Voor Apple is dat de App Store, bij Android is dat Google Play. De Apple App Store is erg strikt met het toelaten van updates. Deze gaan eerst door een goedkeuringsproces heen, voordat iedereen ze kan downloaden. Google Play is een stuk daar coulanter in, hoewel ze tegenwoordig beter controleren dan vroeger.

Op het moment dat er een fout zit in de software, en dat gebeurt nu eenmaal met software, moet de update voor elk platform apart worden aangeboden. Dat kost een hoop moeite en tijd.

Je bent afhankelijk van het bedrijf, voor updates.

Naar mijn idee kan je beter kiezen voor een mobiele website, dan voor een mobiele app. Hier onder leg ik uit waarom.

Voordelen van mobiele website

Met de huidige standaarden is erg goed een mobiele, eventueel responsive, website te ontwikkelen die niet onder doet voor een native app.

Eén versie ontwikkelen
Als je gaat voor een mobiele website, hoef je maar 1 versie van de applicatie te ontwikkelen. Je hebt uiteraard te maken met verschillen tussen fabrikanten, maar die zijn minimaal.

Updates direct online
Je hebt niet te maken met verschillende partijen om een update uit te brengen. Als er een bug in de code zit, kan je daar direct wat aan doen.

In eigen beheer
Alle ontwikkelde software is in eigen beheer.

Mocht je een dag later besluiten de applicatie offline te willen halen, dan is dat direct te doen. Je hoeft geen derde partij zoals de App Store of Google Play hier voor te benaderen. Alle informatie komt direct vanaf een website.

Bij een native app is dat anders. Daar heeft de gebruiker zelf de keuze om de app te verwijderen, of te behouden. Deze staat immers volledig lokaal op het apparaat.

Apparaat functies beschikbaar met HTML5
De browser makers brengen tegenwoordig steeds vaker updates uit. Nieuwe functionaliteiten die met mobiele platformen mee komen zijn steeds vaker gebaseerd op een HTML5 standaard.

Binnen de webbrowser zijn steeds meer functies van een mobiel apparaat te gebruiken, mits de gebruiker hier toestemming voor geeft.

Denk aan:

 • camera’s
 • bewegingssensoren
 • locatie gegevens (GPS)
 • lokaal opslaan van gegevens

Nadelen mobiele website

Geen toegang tot apparaat functies
Een van de nadelen die een mobiele website heeft, is de beperkte toegang tot de hardware functies van het apparaat. Denk hierbij aan: sms versturen, contactpersonen ophalen en het maken van een foto. Fabrikanten schermen dit af om veiligheidsredenen. Een kwaadwillende gebruiker zou bijvoorbeeld al je contact personen of privé foto’s zomaar kunnen downloaden.

Altijd internet nodig
Een ander veel genoemd nadeel van een mobiele website, is dat je altijd internet nodig hebt om bij de informatie te kunnen. Daar is uiteraard iets voor te zeggen. Je wilt immers de informatie altijd tot je beschikking hebben op je mobiele telefoon.

Afgezien van het buitenland, kan ik me echter geen moment voor stellen dat ik met mijn mobiele telefoon niet de beschikking heb over internet. En zelfs de buitenland tarieven worden voordeliger.

Exposure via AppStore/Google PlayStore
Een ander nadeel van een mobiele website kan zijn dat je te weinig aandacht krijgt voor je applicatie.

Een native mobiele app wordt aangeboden vanuit de app winkel van de desbetreffende leverancier. Dat is de plaats waar mensen hun applicaties opzoeken. Een applicatie die wordt ‘uitgelicht’ verkoopt veel meer dan een die je alleen kunt vinden op naam. Dat is vaak een gemeen spelletje van de leveranciers. Apps van ontwikkelaars worden gemaakt of gebroken als ze featured zijn. Bekijk Indie Game: The Movie

De kans dat je applicatie wordt gedownload uit een van de 1 miljoen iOS of 1 miljoen Android applicaties is wel erg klein te noemen.

Net doen alsof

Een van de redenen dat bedrijven een app willen ontwikkelen is dat je een icoontje op je start scherm hebt. Maar dat kan nu al!

Je kan met een simpele truc doen alsof je een website installeert op je mobiele telefoon. Dat doe je door een snelkoppeling te maken op je beginscherm.

Dat doe je als volgt:

iPhone en iPad

 1. Druk in Safari op de deelknop onderaan;
 2. Druk op ‘Toevoegen aan beginscherm’ of ‘Add to homescreen’;

Android

 1. Druk in de webbrowser op de deelknop;
 2. Druk op ‘Sneltoets toevoegen’ of ‘Add shortcut to home’;

Android (Google)

 1. Zorg dat de website een bladwijzer is in Chrome;
 2. Ga naar bladwijzers;
 3. Druk de bladwijzer lang genoeg in, tot de opties verschijnen;
 4. Selecteer “Toevoegen aan startscherm”

Windows Phone 8

 1. In Internet Explorer klik op de optie delen (drie puntjes rechts onderin)
 2. Kies ‘Aan startscherm vastmaken’

Lees ook: Doe net alsof we een app hebben op De Correspondent.

Toekomst muziek

Mozilla, de maker van de browser Firefox, is bezig met een eigen besturingssysteem voor een telefoon. Het systeem is volledig open source, net zoals Android van Google.

Het grote voordeel van de Firefox telefoon is dat deze direct HTML5 websites kan omzetten tot een app voor je mobiele apparaat. De ‘volledige’ website kan dus worden gedownload en is beschikbaar zonder internet.

Hopelijk zullen de grote spelers –zoals Apple en Google– snel dit voorbeeld volgen.

Tot die tijd is mijn advies: maak een mobiele website.

Rutger Laurman
~ webontwikkelaar en adviseur

Freelance front-end webontwikkelaar met voorliefde voor gebruiksvriendelijkheid en interfaceontwerp. Samen met freelancers en internet bureau's uit regio Utrecht maak ik al meer dan 15 jaar websites en webapplicaties.